Wat zijn wratten?

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel eens mee te maken; een wratje.
Maar, wat is nou precies een wratje? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

Wat zijn wratten?

Wratten zijn meestal hoger liggende, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid met een ruw oppervlak. De medische benaming is verruca. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig. Ze zitten vaak op de handen en voeten. Wratten komen veel voor, vooral bij kinderen en jongvolwassenen. 


Hoe kom je aan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door virussen en zijn besmettelijk. Een virus is een klein micro-organisme. Iemand kan besmet raken door in aanraking te komen met iemand die wratten heeft of door het lopen met blote voeten over besmette huidschilfers. Het virus dringt binnen op plekken waar de huid kapot is (wondjes). De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van een wrat kan enkele weken tot zes maanden of zelfs langer bedragen. 


Welke soorten wratten bestaan er?

Verruca vulgaris 

Created with Sketch.

De gewone wrat is een ronde, scherp begrensde, bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Deze wrat kan overal voorkomen, maar zit vooral op de handen. 

Verruca plantaris 

Created with Sketch.

is een voetwrat. Deze wrat is herkenbaar aan sterk verhoornde plekken (laag van dode cellen). De wrat kan oppervlakkig uitbreiden of juist dieper ingroeien en kan erg pijnlijk zijn. 

Verruca plana 

Created with Sketch.

is een vlak, huidskleurig of lichtbruin vlak bultje wat vaak in groten getale voorkomt in het gezicht, op armen en benen. 

Verruca filiformis 

Created with Sketch.

is een langwerpige uitstulping van de huid in het gezicht (draadwrat). Het is een variant van de gewone wrat (verruca vulgaris) en komt vooral in het gezicht voor (lippen, neus, oogleden). 

Molluscum contagiosum 

Created with Sketch.

wordt ook wel waterwrat, bolhoedwrat of luchtpukkel genoemd. Het zijn halfbolvormige, huidskleurige tot witte bultjes met in het midden een inzinking (delle). Deze wratten worden vooral gezien bij kinderen en jongvolwassenen en kunnen overal voorkomen maar voornamelijk de romp, armen en benen. Regelmatig is er sprake van een bijkomende bacteriële infectie waardoor de wrat rood, pijnlijk en dik wordt. 

Condylomata acuminatum 

Created with Sketch.

ookwel een genitale wrat genoemd, is een bloemkoolachtig, huidskleurig tot bruin bultje rond de anus of bij de geslachtsdelen. Dit type wrat komt vooral bij volwassenen voor en is zeer besmettelijk (SOA).


Hoe behandel je wratten?

Lees hier meer over de behandelingen voor wratten